Lions Mane: De Paddenstoel die Je Hersenen een Boost kan Geven

Laatst bijgewerkt:
Mar 2024
Heb je ooit gehoord van de Lion's Mane paddenstoel? Het is een paddenstoel die van oudsher gebruikt wordt in de Chinese geneeskunde en veelbelovende eigenschappen heeft als het gaat om het verbeteren van cognitieve functies. In dit artikel gaan we je meer vertellen over de voordelen van deze paddenstoel, en waarom het de moeite waard is om het toe te voegen aan je dieet.

Wat is een Lion's Mane paddenstoel?

De Lion's Mane paddenstoel, oftewel de 'pruikenzwam', is een paddenstoel die voornamelijk in Azië groeit. Het staat bekend om zijn karakteristieke uiterlijk: het heeft witte, lange, tentakelachtige structuren die lijken op een pruik. Deze paddenstoel heeft mogelijk eigenschappen die de cognitieve functies en de gezondheid van het zenuwstelsel kunnen verbeteren.

Welke voordelen heeft de Lion's Mane paddenstoel?

Een van de belangrijkste voordelen van de Lion's Mane is het verbeteren van de cognitieve functies. Sommige studies hebben aangetoond dat Lion's Mane extracten de oorzaken van geheugenverlies bij ratten kunnen verminderen en de cognitieve functies kunnen verbeteren. Andere studies suggereren dat het gebruik van Lion's Mane supplementen de mentale helderheid en de focus bij mensen kunnen verhogen.

Naast de verbetering van cognitieve functies, hebben Lion's Mane paddenstoelen ook anti-inflammatoire en antioxidant eigenschappen die kunnen bijdragen aan een gezonde slaap en gezond zenuwstelsel. Door de anti-inflammatoire eigenschappen van deze paddenstoel worden ontstekingen in de hersenen verminderd, wat het risico op neurodegeneratieve ziekten kan verminderen.

Een vierkante houten bak met daarin een theedoek met daarop Lion's Mane (pruikzwam) paddenstoelen

Hoe kan je Lion's Mane gebruiken?

Lion's Mane paddenstoelen zijn verkrijgbaar in diverse vormen, waaronder supplementen, tincturen, extracten, en gedroogde paddenstoelen. Hoewel supplementen handig zijn voor het bepalen van de juiste dosering, bieden tincturen vaak de snelste en meest effectieve absorptie. Dankzij het lage alcoholpercentage in de tinctuur worden de actieve bestanddelen van Lion's Mane snel opgenomen in de bloedbaan. Daarnaast helpt de alcohol om waardevolle stoffen uit de paddenstoel te extraheren die anders minder gemakkelijk opneembaar zouden zijn. De aanbevolen dosering voor een supplement is 500-1000 milligram 1-2 keer per dag. Gedroogde Lion's Mane paddenstoelen zijn ook een veelzijdige culinaire toevoeging en kunnen worden gebruikt in uiteenlopende gerechten, zoals soepen en stoofschotels. Online zijn er tal van recepten te vinden voor het bereiden van deze culinaire hoogstandjes.

Zijn er bijwerkingen?

Over het algemeen worden Lion's Mane supplementen als veilig beschouwd, vooral als ze worden ingenomen in de aanbevolen dosering. Er zijn geen ernstige bijwerkingen gerapporteerd, maar sommige mensen kunnen wellicht milde maagklachten ervaren. Het is altijd aanbevolen om contact op te nemen met je huisarts voordat je begint met het gebruik van supplementen.

Meer lezen over Lion's Mane? Check dan het artikel 'Lion's Mane: Een introductie tot deze unieke medicinale paddenstoel'.

Conclusie:

De Lion's Mane paddenstoel is een interessante paddenstoel die veelbelovende voordelen kan hebben voor de gezondheid van het zenuwstelsel en de cognitieve functies. Of je nu op zoek bent naar manieren om je focus en helderheid te verbeteren, of gewoon gezondere slaapgewoonten wilt ontwikkelen, Lion's Mane supplementen en extracten kunnen een effectieve optie zijn. Onthoud wel, raadpleeg altijd je huisarts voordat je begint met het nemen van supplementen.

Inhoud:
Bronnen
1. Mori, K., Obara, Y., Hirota, M., Azumi, Y., Kinugasa, S., & Inatomi, S. (2008). Nerve growth factor-inducing activity of Hericium erinaceus in 1321N1 human astrocytoma cells. Biological & Pharmaceutical Bulletin, 31(9), 1727-1732.2. Wong, K. H., Naidu, M., David, P., Abdulla, M. A., Abdullah, N., Kuppusamy, U. R., & Sabaratnam, V. (2012). Peripheral nerve regeneration following crush injury to rat peroneal nerve by aqueous extract of medicinal mushroom Hericium erinaceus (Bull.: Fr) Pers.(Aphyllophoromycetideae). Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2012.3. Lai, P. L., Naidu, M., Sabaratnam, V., Wong, K. H., David, R. P., Kuppusamy, U. R., & Abdullah, N. (2013). Neurotrophic properties of the Lion's mane medicinal mushroom, Hericium erinaceus (Higher Basidiomycetes) from Malaysia. International Journal of Medicinal Mushrooms, 15(6).4. Phan, C. W., Wong, W. L., David, P., Naidu, M., Sabaratnam, V. (2014). Therapeutic potential of culinary-medicinal mushrooms for the management of neurodegenerative diseases: diversity, metabolite, and mechanism. Critical Reviews in Biotechnology, 34(4), 346-356.

Bekijk ook eens

Beter Slapen met Paddenstoelen: Waarom het Werkt en hoe je het kunt Toepassen

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem, en kan verschillende oorzaken hebben, van stress tot een ongezonde levensstijl. Maar wist je dat paddenstoelen een effectieve manier kunnen zijn om je slaap te verbeteren? Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar het is waar: sommige paddenstoelen bevatten natuurlijke stoffen die je slaap verbeteren en je helpen ontspannen. In deze blog zullen we onderzoeken hoe paddenstoelen kunnen helpen om beter te slapen, en delen we enkele tips om deze supplementen in je dagelijkse routine op te nemen.
Lees verder

Ontdek Cordyceps: De Paddenstoel die Energie en Uithoudingsvermogen Boost

Heb je ooit gehoord van Cordyceps, de medicinale paddenstoel die bekend staat om zijn vermogen om energie en uithoudingsvermogen te stimuleren? Zo niet, dan is het tijd om kennis te maken! Cordyceps wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde als een krachtig supplement dat kan helpen bij het verbeteren van de algehele gezondheid. In deze blog zullen we dieper ingaan op wat Cordyceps is, en hoe het gebruikt kan worden om uw gezondheid en welzijn te verbeteren.
Lees verder

Chaga 101: Een Introductie tot de Krachtige Berkenweerschijnzwam en zijn Potentiële Gezondheidsvoordelen

Als je op zoek bent naar een natuurlijke manier om je focus te verbeteren, slaapproblemen te verminderen of je algehele gezondheid te verbeteren, dan is het tijd om kennis te maken met chaga. Chaga is een medicinale paddenstoel die groeit op de stammen van berkenbomen en wordt beschouwd als een superfood in de wereld van voedingssupplementen. In deze blogpost leer je meer over de potentieel krachtige
Lees verder