De Slaap Gids: Overwin slaapproblemen en herwin je nachtrust

Laatst bijgewerkt:
Mar 2024
Wanneer was de laatste keer dat je écht goed geslapen hebt? Als het antwoord niet gisteravond is, dan is deze blog voor jou. Slaap is de motor van jouw welzijn en een goede nachtrust kan het verschil zijn tussen een energieke dag en een waar je maar niet op gang lijkt te komen. Laten we samen de wereld van slaap verkennen en ontdekken hoe jij jouw slaapproblemen kunt overwinnen.

Wat zijn slaapproblemen?

Er zijn verschillende slaapproblemen – van insomnia tot apneu, van snurken tot nachtelijk piekeren. Deze stoornissen kunnen invloed hebben op je gezondheid en je dagelijkse leven. Wat gebeurt er toch waarom je hersenen weigeren om 's nachts in de ruststand te gaan? En wat kun je doen om hiermee om te gaan?

Insomnia

Laten we beginnen met één van de meest voorkomende slaapproblemen: insomnia, oftewel slapeloosheid. Dit is wanneer je moeite hebt om in slaap te vallen of om de hele nacht door te slapen. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals stress, medicatiegebruik, of een oncomfortabele slaapomgeving. Gelukkig zijn er manieren om hiermee om te gaan en het probleem aan te pakken.

Apneu

Een ander veelvoorkomend probleem is slaapapneu. Hierbij stopt de ademhaling tijdens het slapen, wat kan leiden tot vermoeidheid overdag en andere gezondheidsproblemen. Als je vermoedt dat je slaapapneu hebt, is het belangrijk om dit te laten behandelen door een arts.

Snurken

Snurken kan niet alleen voor overlast zorgen bij je partner, maar het kan ook een teken zijn van slaapproblemen. Het kan veroorzaakt worden door een vernauwing in de luchtwegen of door overgewicht. Gelukkig zijn er oplossingen beschikbaar om snurken te verminderen.

Nachtelijk piekeren

Als je 's nachts ligt te piekeren over van alles en nog wat, kan dit ook een slaapprobleem zijn. Het kan veroorzaakt worden door stress, angst of depressie. Probeer ontspanningstechnieken toe te passen voor het slapengaan om deze piekergedachten te verminderen.

Straling en schermen

In onze hyperverbonden wereld is het bijna onmogelijk om te ontsnappen aan de straling van apparaten, wifi, en zendmasten, die overal om ons heen zijn. Hebben jullie je ooit afgevraagd of die constante blootstelling aan elektromagnetische velden (EMV) van je smartphone, laptop of tablet je slaap kan beïnvloeden? Studies suggereren dat deze straling kan interfereren met onze interne klokken, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen. Daarnaast kunnen bepaalde mensen ook last hebben van elektrohypersensitiviteit  (EHS), waarbij ze gevoelig zijn voor elektromagnetische straling. Om beter te slapen, is het aan te raden om 's avonds je schermen uit te zetten en je apparaten niet naast je bed te houden terwijl je slaapt. Ik weet het, het klinkt een beetje als iets uit een sciencefictionverhaal, maar door kleine aanpassingen, zoals het beperken van het gebruik van apparaten voor het slapengaan, kunnen we misschien wel een verschil maken in hoe goed we slapen.

Gezondheid en dagelijks leven

Slaapstoornissen kunnen een grote impact hebben op je gezondheid en je dagelijkse leven. Het kan leiden tot vermoeidheid, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en meer. Daarom is het belangrijk om deze problemen serieus te nemen en op zoek te gaan naar oplossingen om beter te kunnen slapen. Overleg ook altijd met een arts als je vermoedt dat je een slaapstoornis hebt. Zo kun je samen werken aan een goede nachtrust en verbetering van je algehele gezondheid en welzijn.  Voor meer informatie en tips over hoe je beter kunt slapen, kun je altijd terecht bij organisaties zoals de Nederlandse Vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO) of het Centrum voor Chronische Slaapstoornissen (CCS). Zij bieden ook hulp en ondersteuning bij het omgaan met slaapproblemen. Laten we samen werken aan een goede nachtrust en een gezond leven!  Bijvoorbeeld door regelmatig te bewegen, stress te verminderen en een gezonde levensstijl te hanteren. Hopelijk hebben deze tips je geholpen in het begrijpen van slaapproblemen en hoe je ze kunt aanpakken. Slaap lekker!  Let op: Heb je last van ernstige en/of langdurige slaapproblemen, neem dan altijd contact op met een arts voor professioneel advies en behandeling.

Een afbeelding van een persoon op bed die moeite heeft met in slaap vallen

Praktische tips voor een betere nachtrust

1. Creëer een rustgevende slaapomgeving

  • Vermijd overmatig licht en geluid in de slaapkamer. Als het lastig je kamer volledig te verduisteren kun je gebruikmaken van een oogmasker. Ook witte ruis of rustgevende geluiden kunnen helpen om beter te slapen.
  • Zorg voor een comfortabel bed en kussen dat past bij jouw slaaphouding en -voorkeuren.
  • Houd de temperatuur op een aangenaam niveau. De perfecte slaap temperatuur is tussen de 15 en 19 graden Celsius
  • Zorg voor een comfortabel matras en kussen

2. Volg een vast slaapritme

  • Sta elke dag op dezelfde tijd op, het liefst ook in het weekend  
  • Ga elke avond rond dezelfde tijd naar bed

3. Beperk het gebruik van schermen voor het slapengaan

  • Blauw licht van smartphones, tablets en laptops kun je biologische klok verstoren en de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon, belemmeren. Probeer minstens een uur voor het slapengaan geen schermen meer te gebruiken. Als dat niet mogelijk is, kun je overwegen  een blauwlichtfilter te gebruiken.
  • Probeer ook om niet te laat op de avond nog actieve of stressvolle activiteiten te doen, zoals werk of het kijken van spannende films en gamen. Dit kan je hersenen alert houden en het moeilijker maken om in slaap te vallen.
  • Leg je smartphone buiten handbereik als je gaat slapen, zodat je niet blootgesteld wordt aan notificaties, straling en de drang om toch nog even je social media te checken.

4. Maak gebruik van ontspanningstechnieken

  • Voer een rustgevende activiteit uit voor het slapengaan, zoals lezen, mediteren of een warm bad nemen. Dit kan helpen om je geest en lichaam te ontspannen en zo beter in slaap te vallen.
  • Ademhalingsoefeningen kunnen ook helpen om tot rust te komen en je hoofd leeg te maken. Probeer bijvoorbeeld de 4-7-8 ademhalingstechniek, waarbij je 4 seconden inademt, 7 seconden je adem inhoudt en vervolgens 8 seconden uitademt.

Alternatieve aanpakken om beter te slapen

Heb je al van alles geprobeerd en wil je eens een andere methode testen om te kijken of je die nachtrust kan verbeteren?

1. Adaptogene kruiden

  • Probeer eens adaptogene kruiden, zoals ashwagandha of valeriaan. Deze kunnen helpen om stress te verminderen en je lichaam te ondersteunen bij het ontspannen voor het slapengaan. Reishi is een van de krachtigste adaptogenen en kan ook helpen bij het verbeteren van je slaap.

2. Supplementen

  • Er zijn verschillende supplementen die kunnen helpen om beter te slapen, zoals magnesium, melatonine en L-theanine. Overleg altijd met een arts voordat je deze supplementen gaat gebruiken, zeker als je ook andere medicijnen gebruikt.

3. Earthing/Grounding

4. Therapie

  • Soms kunnen slaapproblemen veroorzaakt worden door onderliggende psychologische problemen, zoals stress of angst. In dat geval kan therapie nuttig zijn om deze problemen aan te pakken en zo beter te kunnen slapen.  

5. Acupunctuur

  • Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeswijze waarbij naalden op bepaalde punten in het lichaam worden geplaatst om de energiestromen te bevorderen. Het kan helpen om stress te verminderen en een betere nachtrust te bevorderen.

6. Yoga en meditatie

  • Beoefening van yoga en meditatie kan helpen om je lichaam te ontspannen, je geest tot rust te brengen en een betere nachtrust te bevorderen. Er zijn ook speciale yogahoudingen die gericht zijn op het bevorderen van slaap, zoals de "legs up the wall" pose.

7. Ontspanningstechnieken

  • Er zijn verschillende ontspanningstechnieken die je kunnen helpen om tot rust te komen en beter te slapen, zoals progressieve spierontspanning, ademhalingsoefeningen en visualisatietechnieken. Deze technieken kunnen ook goed gecombineerd worden met yoga en meditatie.

Een vrouw met donkere krullen die voor haar laptop aan het mediteren is in een lichte kamer

Successen en ervaringen

Wist je dat er mensen zijn die hun slaap drastisch hebben verbeterd door deze alternatieve methodes? Hun verhalen zijn het bewijs dat verandering mogelijk is.

Erik Beentjes deelt zijn ervaring op Trustpilot over het gebruik van Reishi: "Mijn chaotische gedachtegang kan mij ook vaak belemmeren om goed te slapen. Hierbij ben ik een Reishi kuur gaan volgen, en na zo'n 2 weken heb ik (volgens mijn smartwatch) mijn remslaap weten te verdubbelen!"

Daarnaast zijn er talloze reviews te vinden over andere paddenstoelsupplementen en earthing/grounding producten die positieve effecten hebben op de slaap van gebruikers.

Het is de moeite waard om deze methodes uit te proberen en te kijken wat voor jou werkt. Laat je niet ontmoedigen als het niet direct lukt, geef het tijd en blijf open staan voor andere mogelijkheden. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond en gelukkig leven, dus het is zeker de moeite waard om er tijd en energie in te steken. Dus waar wacht je nog op? Probeer deze alternatieve methodes uit en geniet van een betere nachtrust!

Expert inzichten

Matthew Walker, een autoriteit op het gebied van slaap, zegt dat "een gebrek aan slaap ziekte en aandoening veroorzaakt en dat een overvloed aan slaap vitaliteit en gezondheid brengt". Inzichten van experts zoals Walker kunnen ons helpen te begrijpen hoe cruciaal slaap eigenlijk is en welke stappen we kunnen nemen om onze slaap te verbeteren. Zijn bestseller 'Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams' is  een geweldige bron om meer te leren over de wetenschap achter slaap en hoe we het kunnen optimaliseren. Het is tijd om onze slaap serieus te nemen en ons niet langer te laten afschrikken door traditionele opvattingen over slapeloosheid, maar in plaats daarvan open te staan voor vernieuwende methodes die ons kunnen helpen om beter te slapen.

Conclusie

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Traditionele methodes zijn niet altijd effectief in het aanpakken van slaapproblemen, maar er zijn alternatieve opties zoals paddenstoelsupplementen en earthing/grounding producten die bewezen hebben te helpen bij het verbeteren van de slaap. Het is belangrijk om niet ontmoedigd te raken als een methode niet meteen werkt en om open te staan voor nieuwe mogelijkheden. Luister naar experts op het gebied van slaap zoals Matthew Walker en neem onze slaap serieus, want een goede nachtrust kan ons leven echt veranderen. Probeer deze methodes uit en zie zelf het verschil in je slaapkwaliteit en algehele gezondheid. Laten we allemaal streven naar een goede nachtrust voor een gelukkiger, gezonder leven!

Inhoud:
Bronnen
Walker, M. (2018). Why We Sleep: Unlocking the Power of Sleep and Dreams.National Sleep Foundation. (2021). How Much Sleep Do We Really Need? Geraadpleegd op 24 augustus 2021 van https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need Gabel, C. (2017). The Science of Sleep: A Brief Guide on How to Sleep Better Every Night. Geraadpleegd op 24 augustus 2021 van https://www.humansleepscience.com/single-post/2017/05/12/The-science-of-sleep-A-brief-guide-on-how-to-sleep-better-every-nightDashti, H. S., et al. (2015). Short sleep duration and dietary intake: Epidemiologic evidence, mechanisms, and health implications. Advances in Nutrition, 6(6), 648-659.Gundersen Health System. (2020). Earthing: How Does It Work? Geraadpleegd op 24 augustus 2021 van https://www.gundersenhealth.org/our-system/in-depth/earthing/Stamets, P. (2019). Fantastic Fungi: How Mushrooms Can Heal, Shift Consciousness, and Save the Planet.‍

Bekijk ook eens

Beter Slapen met Paddenstoelen: Waarom het Werkt en hoe je het kunt Toepassen

Slapeloosheid is een veel voorkomend probleem, en kan verschillende oorzaken hebben, van stress tot een ongezonde levensstijl. Maar wist je dat paddenstoelen een effectieve manier kunnen zijn om je slaap te verbeteren? Het klinkt misschien ongebruikelijk, maar het is waar: sommige paddenstoelen bevatten natuurlijke stoffen die je slaap verbeteren en je helpen ontspannen. In deze blog zullen we onderzoeken hoe paddenstoelen kunnen helpen om beter te slapen, en delen we enkele tips om deze supplementen in je dagelijkse routine op te nemen.
Lees verder

Maitake Ontmaskerd: Duik in de Wereld van deze Bijzondere Paddenstoel

Paddenstoelen zijn al duizenden jaren een belangrijk onderdeel van de traditionele Chinese geneeskunde. Zij worden gezien als bronnen van genezende krachten en worden zelfs gebruikt als supplementen. Eén van deze paddenstoelen is de Maitake, ook wel bekend als de "dansende paddenstoel" vanwege haar mooie, golvende vormen. De Maitake paddenstoelen bieden vele voordelen voor de gezondheid, variërend van het verbeteren van de bloedcirculatie tot het reguleren van de bloedsuikerspiegel. Ben je benieuwd wat deze paddenstoel kan bieden voor jouw gezondheid? Lees dan snel verder.
Lees verder

Shiitake Paddenstoelen: Meer dan Gewoon Voedsel, een Bron van Gezondheid en Welzijn

Blog Titel: Shiitake Paddenstoelen: Meer dan Gewoon Voedsel, een Bron van Gezondheid en Welzijn Blog Introductie: Shiitake paddenstoelen zijn niet alleen lekker en voedzaam, maar ze bieden ook tal van gezondheidsvoordelen. Deze paddenstoelen hebben hun oorsprong in Azië en worden al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde vanwege hun geneeskrachtige eigenschappen. Recent onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van shiitake paddenstoelen kan helpen bij het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van cholesterol en het verbeteren van de gezondheid van de lever. In deze blog gaan we dieper in op de vele voordelen van shiitake paddenstoelen en ontdekken we waarom deze paddenstoelen meer zijn dan alleen voedsel, maar ook een belangrijke bron van gezondheid en welzijn.
Lees verder