Natuurlijke Remedies voor ADD/ADHD: Een Holistische Benadering

Last updated:
Mar 2024
Steeds meer mensen met ADD/ADHD zoeken naar natuurlijke manieren om hun symptomen te beheersen. In deze blog verkennen we hoe natuurlijke remedies een positieve bijdrage kunnen leveren aan het leven met ADD/ADHD.

Het begrip ADD/ADHD

ADD en ADHD zijn afkortingen die staan voor Attention Deficit Disorder en Attention Deficit Hyperactivity Disorder. Kortweg gaan deze aandoeningen gepaard met symptomen als concentratieproblemen, hyperactiviteit en impulsiviteit. Waarbij ADD zich vooral uit in aandachtsstoornissen en ADHD ook gepaard gaat met hyperactiviteit.

Waarom hebben sommige mensen ADD/ADHD?

De exacte oorzaak van ADD/ADHD is nog niet bekend. Wel wordt aangenomen dat genetische aanleg en omgevingsfactoren een rol spelen. Zo kunnen bepaalde voedingsstoffen en allergieën invloed hebben op de symptomen van ADD/ADHD.

Een illustratie op een krijtbord van twee hoofden waarvan het linker hoofd gevuld is met rommelige blokjes en het rechter hoofd gevuld is met gestructureerde blokjes.

Hoe weet ik of ik ADD/ADHD heb?

Het is belangrijk om te benadrukken dat ADD/ADHD een breed spectrum van symptomen en gradaties heeft. Het kan dus lastig zijn om een diagnose te stellen en soms wordt er ook ten onrechte een diagnose gesteld. Bij twijfel is het altijd verstandig om professionele hulp in te schakelen. Zij kunnen door middel van verschillende tests en observaties een diagnose stellen.

Veel voorkomende symptomen van ADD/ADHD

Hieronder volgt een lijst met veel voorkomende symptomen van ADD/ADHD:

  • Moeite met concentreren en focussen
  • Vergeetachtigheid en snel afgeleid zijn
  • Onrustige gevoelens en moeite hebben om stil te zitten
  • Impulsiviteit en snel dingen doen zonder na te denken
  • Slechte planning en organisatievaardigheden
  • Moeite met het afmaken van taken

Behandeling van ADD/ADHD

Er is geen standaardbehandeling voor ADD/ADHD. Elke persoon reageert anders op verschillende behandelmethoden. Meestal wordt er een combinatie van therapie, medicatie en aanpassingen in het dagelijks leven gebruikt om de symptomen te verminderen. Het is belangrijk om een behandeling te vinden die bij jou past en waar jij je comfortabel bij voelt.

Een potje 40mg Ritalin op een witte tafel met een stethoscoop ervoor

De schaduwzijde van traditionele medicatie

Hoewel medicijnen zoals Ritalin en Adderall vaak worden voorgeschreven aan mensen met ADD/ADHD, komen ze niet zonder hun nadelen. Een van de voornaamste zorgen is het scala aan mogelijke bijwerkingen die deze stimulerende medicijnen kunnen hebben. Gebruikers melden vaak symptomen zoals slapeloosheid, verminderde eetlust, gewichtsverlies, en zelfs een verhoogde hartslag en bloeddruk. Dergelijke fysieke effecten kunnen niet alleen ongemakkelijk zijn, maar ook een aanzienlijke impact hebben op het algehele welzijn van de persoon.

Een langetermijnzorg: afhankelijkheid en effectiviteit

Naast de directe fysieke bijwerkingen is er ook de zorg voor de langetermijneffecten van deze medicijnen. Afhankelijkheid en de potentie voor misbruik zijn significante overwegingen, vooral omdat stimulerende medicatie een gewenningseffect kan hebben, waarbij in de loop van de tijd hogere doseringen nodig zijn om dezelfde effecten te bereiken.

Bovendien rapporteren sommige gebruikers een afname in de effectiviteit van het medicijn, wat leidt tot een voortdurende zoektocht naar alternatieve behandelingen om hun symptomen te beheersen. Deze complicaties benadrukken de noodzaak voor alternatieve, holistische benaderingen die niet alleen de symptomen aanpakken, maar ook bijdragen aan een algeheel verbeterde levenskwaliteit.

Een foto van een blad waarin het woord 'ADHD' gemarkeerd is met een roze stift

Natuurlijke benaderingen voor ADD/ADHD

Er zijn verschillende natuurlijke methodes die een positief effect kunnen hebben op mensen met ADD/ADHD:

Voedingsveranderingen

Een gezonde, gebalanceerde voeding kan hulp bieden bij ADD/ADHD. Suikervrije diëten en het vermijden van bepaalde additieven kunnen al een groot verschil maken.

Lion's Mane

Lion's Mane, een opkomende medicinale paddenstoel, wordt geassocieerd met verbeterde cognitieve functies en zou dus kunnen helpen bij concentratieproblemen.  Daarnaast heeft het ook ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. In onze blog 'Focus en Concentratie Verbeteren met Lion's Mane (pruikzwam)' gaan we dieper in op de voordelen van Lion's Mane. Later in de blog zullen we een aantal reviews highlighten van Lion's Mane gebruikers.

Een flesje Mystic spores Lion's Mane naast een kopje koffie waar iemand het extract in druppelt

Microdosing en de Stamet Stack

Microdosing met psychedelica, in het bijzonder de Stamet Stack (een combinatie van Lion's Mane, psilocybine en niacine), is een opkomende trend die positieve effecten zou kunnen hebben. Er wordt beweerd dat microdosing de creativiteit, focus en mentale helderheid kan verbeteren zonder de gebruiker te laten trippen. Het is af te raden om zonder professionele begeleiding te experimenteren met microdosing. Ben je gevoelig voor psychoses of heb je een familiegeschiedenis van psychische problemen, dan is het beter om deze methode te vermijden.

Meditatie en mindfulness

Meditatie en mindfulness kunnen helpen bij het verminderen van stress en angst, wat op zijn beurt kan leiden tot verbeterde concentratie en focus. Het regelmatig beoefenen van deze technieken kan ook zorgen voor meer rust en kalmte in het dagelijks leven.

Kruidensupplementen

Kruidensupplementen zoals die van Bach Bloesem worden als steun gebruikt bij verschillende mentale ongemakken. Een aantal kruiden die bekend staan om hun kalmerende en focus bevorderende eigenschappen zijn valeriaan, ginkgo biloba, rhodiola en groene thee. Het is altijd belangrijk om de aanbevolen dosering te volgen en deze supplementen niet te gebruiken ter vervanging van een gebalanceerd dieet.

Geen zwakte maar een kracht

Hoewel veel mensen ADD/ADHD zien als een 'aandoening' of 'zwakte', kan het ook gezien worden als een kracht. Mensen met ADD/ADHD zijn vaak creatief, hebben een unieke manier van denken en kunnen op hoog niveau multitasken. Een aantal voorbeelden van bekende mensen met ADD/ADHD zijn Albert Einstein, Walt Disney en Richard Branson. Of bekende Nederlanders zoals Youp van 't Hek, Thekla Reuten en Typhoon. Wat opvalt is dat deze mensen 'aandachtsstoornissen' hebben omgezet in hun kracht en succesvol zijn geworden.

Een portrait van Albert Einstein waarbij hij zijn tong uitsteekt

Persoonlijke verhalen van onze gebruikers

Nina vertelt over Lion's Mane:
"Bij toeval terecht gekomen bij Mystic Spores... met Lion's Mane besteld, zonder verwachtingen deze reis ingegaan en dit heeft me alleen maar mega erg verrast. ... Het helpt mij om te focussen en meer rust te ervaren in mijn dag!"

Erik over de combinatie van Lion's Mane & Reishi:
"Mystic Spores heeft mijn ontzettend veel geholpen met het verbeteren van mijn slaap en mijn focus! ... na een aantal dagen Lion's Mane te nemen merkte ik gelijk verschil."

Jeanine over de impact van Lion's Man op haar partner en dochter:
"Nu ruim 2 weken aan de lion's mare. En ik weet niet wat ons over komt in huis. Wat een rust! Beide zijn ze zoveel rustiger, minder snel overprikkeld, slapen veel sneller in en slapen ook beter/rustiger."

Dit zijn echte verhalen die terug te vinden zijn op onze publieke Trustpilot pagina.  Het is ontzettend waardevol om te zien hoe onze producten een positief effect hebben op het dagelijks leven van onze klanten.

Een screenshot van Mystic Spores op Trustpilot waarbij de gemiddelde beoordeling 4,5 van 5 is.

Conclusie

In deze blog hebben we ontdekt hoe ADD/ADHD niet alleen zwaktes met zich meebrengt, maar ook unieke sterktes en creativiteit biedt. Vele succesvolle mensen, zowel internationaal als uit Nederland, laten zien dat deze 'aandachtsstoornissen' omgezet kunnen worden in krachten. Middels persoonlijke verhalen van onze gebruikers hebben we kunnen zien hoe de Lion's Mane paddenstoel van Mystic Spores hen geholpen heeft met focus, rust, en een betere slaap. Deze getuigenissen benadrukken het potentieel van natuurlijke supplementen in het ondersteunen van mentale gezondheid en welbevinden. Mystic Spores staat daarmee op de voorgrond van natuurlijke, gezonde oplossingen, die een positieve invloed hebben op het dagelijks leven van mensen met ADD/ADHD.

Het is belangrijk om te benadrukken dat alle beschreven bevindingen zijn gebaseerd op ons eigen persoonlijke onderzoek en de ervaringen van onze gebruikers. Wij adviseren iedereen nadrukkelijk om altijd in overleg met een medisch deskundige te gaan voordat u besluit om een medicijn te stoppen of een nieuw product toe te voegen aan uw dagelijkse routine. Onze producten zijn bedoeld ter ondersteuning en niet als vervanging van professioneel medisch advies.

Contents:
Resources
ADDitude Magazine. (2020). "Hoe ADD/ADHD kan leiden tot succes." [Online beschikbaar](https://www.additudemag.com/). Trustpilot Mystic Spores beoordelingen. Online beschikbaar. Gezondheidsplein. (2021). "Alles over ADD en ADHD." [Online beschikbaar](https://www.gezondheidsplein.nl/). National Institute of Mental Health. (2019). "Aandachtsdeficiëntie-/hyperactiviteitsstoornis." [Online beschikbaar](https://www.nimh.nih.gov/). Onderzoek naar de effecten van Lion's Mane paddenstoelen op mentale gezondheid. (2022). "De impact van Lion's Mane op focus, rust, en slaap bij personen met ADD/ADHD." Mystic Spores intern onderzoek.

Take a look at it too

Chaga: The Secret Weapon for Your Immune System?

It's no secret that the immune system is the cornerstone of our health and ability to ward off disease and germs. And while there are many ways to support our immune system, there is one natural ingredient that is increasingly attracting the attention of health-conscious people: Chaga. In this blog, we'll dive deeper into the science behind Chaga and the immune system, how Chaga supports the immune system in different situations, and provide practical tips on using Chaga to improve your immune system.
Read more

Lions Mane: The Mushroom That Can Boost Your Brain

Have you ever heard of the Lion's Mane mushroom? It is a mushroom that has traditionally been used in Chinese medicine and has promising properties when it comes to improving cognitive functions. In this article, we're going to tell you more about the benefits of this mushroom, and why it's worth adding it to your diet.
Read more

De Slaap Gids: Overwin slaapproblemen en herwin je nachtrust

Wanneer was de laatste keer dat je écht goed geslapen hebt? Als het antwoord niet gisteravond is, dan is deze blog voor jou. Slaap is de motor van jouw welzijn en een goede nachtrust kan het verschil zijn tussen een energieke dag en een waar je maar niet op gang lijkt te komen. Laten we samen de wereld van slaap verkennen en ontdekken hoe jij jouw slaapproblemen kunt overwinnen.
Read more